De aller beste julegavetipsene

Det er få ting i livet som er sikkert og kreftsykdom lærer en raskt og brutalt å leve med usikkerhet. At jula kommer, er imidlertid en av de tingene som er sikkert. Det blir jul uansett, samme hvor lite du har forberedt deg, om du har null kakesorter og ikke kjøpt en eneste julegave. Så det er egentlig bare å slappe av og kose seg, selv om det gjerne er enklere sagt enn gjort.

15424683_10157895852820343_2115115978_n

Mitt julemotto nr. 1. Henger på veggen så jeg blir minnet på det hver dag.

For noen blir den jula som nærmer seg helt spesiell. For noen blir det den første jula. Den første jula uten en ektefelle. Den første jula uten en mamma, en pappa, en søster eller en bror. Tradisjonene må tilpasses, forandres og de må finne en måte å gå videre med livet på.

Jeg har også opplevd tap i året som har gått. I år blir det ingen julebrunsj med venninnen min. Vi kommer ikke til å planlegge å treffes i Vesterålen eller Hardanger og det blir aldri noe av den ferien vi skulle på, for hun er ikke blant oss lenger. Jeg husker den første gangen jeg opplevde noe som jeg bare hadde lyst til å fortelle til akkurat henne. Noe hun ville lyst av entusiasme av og ingen ville gledet seg mer over enn akkurat hun. I likhet med ca 10.000 andre nordmenn, døde hun av kreft.

Noen kommer til å feire jula på sykehus, kanskje med usikkerheten ekstra tyngende. Det er ikke lenger enn noen uker siden jeg sist var innlagt selv. Jeg kommer sikkert til å skrive mer om det en annen gang, hittil har jeg bare ikke hatt overskudd eller orket. Det er ikke kreften som er tilbake, men skadevirkningene av behandlingen preger fortsatt livet mitt og livet til veldig mange av de nærmere 250.000 tusen menneskene bare i Norge som har overlevd kreftsykdom.

Noen trenger litt ekstra omsorg og håp og her er noen tips til hvordan du kan bidra. Jeg sier ikke at du ikke skal glede deg over julen og være glad dersom du har det bra, ingenting er bedre enn det. Men om det kan få noen til å tenke over hvor privilegerte vi er og inspirere til å bruke høytiden til å gjøre noe godt for andre enn oss selv også, så var det akkurat det som var intensjonen min. Noen vil kanskje hevde at listen er litt vel kreftdominert og det er den. Det har bare med hvordan livet har vært i det siste.

1.       Garantert nyttige julegaver som ikke koster deg en krone.

kortjul-5384v2-1024x684

LIKER: Lik og del, eller aller best: Lik og gi bort!

Noe av det familier og personer som er rammet av kreft eller sykdom trenger aller mest, er praktisk hjelp. Kampanjen “La meg hjelpe” er akkurat lansert av Kreftforeningen og gjør at du på en enkel måte kan gi praktisk hjelp som snømåking, barnepass eller hjelp til juleforberedelsene. Kanskje tenker du at det ikke er nødvendig å gi et fysisk kort med praktisk hjelp, det er jo bare å spørre om hjelp, de vet jo at du er der. Så lett er det ikke alltid, ofte kan det være vanskelig å spørre om hjelp og det føles veldig mye bedre når noen andre tar initiativet. Her finner du lenker til de ulike kortene:

http://lameghjelpe.no/

2. Gi en julegave til noen som virkelig trenger det

Venninnen min ga fast penger til Flyktningehjelpen for å hjelpe syriske flyktninger. I år har hun ikke muligheten. Jan Egeland har beskrevet krigen i Syria som den største humanitære katastrofen i vår tid og Flyktningehjelpen er en av få aktører som jobber i store deler av Syria.

https://www.flyktninghjelpen.no/gavermedmening/

3.      Gi håp til jul

14976295_10157726520845343_864589934_o

Hjertet jeg fikk av døtrene mine like etter at jeg fikk kreft og som alltid er med på sykehuset.

Det er ganske trist å feire jul på sykehus, jeg har prøvd det selv da moren min hadde leukemi for mange år siden. De som kan skrives ut får permisjon i jula, det er bare de som absolutt ikke kan være noe annet sted, som blir igjen. Små ting kan bety mye, som å merke at noen tenker på deg og bryr seg. Du kan være den som gir noen litt håp i jula, ved å gi en julestjerne til noen som må tilbringe jula på sykehus. Samtidig og minst like viktig, gir du penger til kreftforskning som vil bidra til at enda flere overlever kreft. Forskning er den måten vi kan fortsette å få opp overlevelsestallene for kreft og andre sykdommer. Jeg benyttet meg av denne muligheten i fjor og jeg lover at det føles godt.

https://kreftforeningen.no/jul

Det føles litt rart å anbefale sin egen bok sammen med donasjoner til flyktninger og kreftforskning. Jeg håper for all del dere prioriterer det siste! Men i går fikk jeg dette bildet fra Norli bokhandel på Galleriet i Bergen. Jeg ble helt rørt av teksten på det og lar den tale for seg selv.

15451322_10157895846330343_822137967_n

Det er mye annet betydningsfullt det er mulig å gjøre. For dem som gruer seg til jul for eksempel. Jeg blir rørt hver gang jeg leser om noen som åpner hjemmet sitt eller jobber frivillig for å gi andre en god jul. Det er alltid godt å lese om hvor mye kjærlighet som faktisk finnes i verden. Det gir håp og det er akkurat det som trengs på tampen av et år. God førjulstid!

15356846_10157895843320343_850028475_n

JULEMOTTO NR. 2: Det er utrolig hvor mye en kan få gjort på kort tid. Heldigvis er det fortsatt noen dager igjen til jul.

2 thoughts on “De aller beste julegavetipsene

 1. Tenkte på deg i morges. Måtte innom bloggen. Og der var ett nytt innlegg.
  Sender deg lys og varme.
  Det å miste er så ondt, så inni helsikke ondt. Og disse høytidene er en utfordring .
  Så fine gavetips.
  Ønsker deg så gode dager som mulig sammen med de du er glade i .
  Varm førjulsklem fra Lisa i Bergen.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s